5651 Loglama Sistemleri

Loglama Sistemlerinin Doğuş Noktası

Teknolojinin günden güne gelişmesiyle insanların ihtiyaçları farklılaşmaya başladı. İnsanların farklılaşan bu ihtiyaçlarıyla birlikte bu ihtiyaçlardan yararlanırken maddi veya manevi herhangi bir zarar görmemek için bazı zorunlulukları ortaya çıkmaya başladı. Özellikle internet ortamında bilgilerinizin kolayca ele geçirilebilmesi, başka insanların sizin bilgilerinizi ve internet ağınızı kullanarak size hukuki açıdan da zararı olacak yasal olmayan eylemleri gerçekleştirmesine ortam yarattı. Ayrıca herhangi bir şirket sahibi olan ve şirketinde birden çok insanın ulaşabildiği internet ağı ve bilgisayarları olan bireylerin, şirketindeki internet ve bilgisayarlardan yasadışı bir eylemde bulunulduğu taktirde suçlunun direkt olarak kendi üzerine kalması gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkmaya başladı. Örneğim cafe, lokanta, çay ocağı veya internetinizi ücretsiz verdiğiniz işletmelerinizde bu gibi yasal sorunların yaşanmasını önlemek ve maruz kalınan olaylardan alınan zararı en aza indirgemek, eylemi gerçekleştiren kişinin kimliğini ve yerini tespit etmek için farklı sistemler geliştirildi. Loglama sistemleri adı verilen bu veri trafiği kaydetme yöntemini gelin beraber inceleyelim.

Loglama Sistemleri Nedir?

Loglama sistemleri log kayıtlarını tutmamızı sağlar. Log kayıtları adeta bir gps gibi kimin, nereye, ne zaman ve nereden giriş yaptığını okur ve kaydeder. Geniş bir anlatım yapacak olursak; bilgisayarınızla gerçekleştirdiğiniz herhangi bir olayın, ortaya çıkan hataların ve geçmişte gerçekleştirdiğiniz eylemlerin kaydedilmesidir. Kulağa gereksiz gelebilir ancak birçok alanda farklı sorunları çözmemize ve hataları düzeltirken zaman kazanmamıza yardımcı olur. Örnek olarak, bir website kodlaması yapan yazılımcı biri kodlamada yaptığı küçük bir yanlışı log kayıtları sayesinde bulabilir. Bunun dışında bilgisayarınız hata verip düzgün çalışmayı durdurduğu zaman alanında uzman bir kişi log kayıtlarına bakarak sorunun nereden kaynaklandığını anlayıp problemi ortadan kaldırabilir.

Loglama Sistemleri Ne İşe Yarar?

Loglama sistemlerinin en çok yarar sağladığı zamanlar hukuki durumların ortaya çıktığı ve cezai işlemlerin uygulanacağı durumlardır. Log kayıtlarınız sayesinde sizin internetiniz aracılığıyla herhangi bir cezai yükümlülüğü olan eylemde bulunmuş bireyin tespit edilmesi kolaylaşır ve sizin haksız yere bir suçtan hüküm giymeniz engellenir. Ancak tam tersi bir konu söz konusu ise ve log kayıtları mevcut değilse hiçbir alakanız olmasa bile suça potansiyel olarak ortak olmuş sayılırsınız. Telekomünikasyon İletişim Bakanlığı bu gibi durumlara mahal vermemek, suç işlendiği tespit edilen durumlarda suçluyu ayırt etmek ve vatandaşların mağdur olmasını engellemek için 5651 sayılı kanunu yürürlüğe koymuştur.

Log Kayıtları Nasıl Tutulmalıdır?

5651 Loglama sistemleri kanununa göre birden fazla kişinin kullanabileceği internet hizmeti veren kişiler, kurumlar veya şirketler için log tutmak zorunludur. Loglama sistemlerince tutulan logların zaman damgasıyla birlikte saklanması gerekmektedir. Zaman damgası kurumunuzda ya da internet hizmeti verdiğiniz şirketinizde tutulan logların hiçbir şekilde değiştirilmediğine dair dijital olarak imzalanmasıdır. Saklanılan loglarda zaman damgasının bulunmadığı durumlarda kanun karşısında log kayıtlarında yer alan bilgilerin tamamı geçersiz sayılmaktadır. 5651 Loglama sistemleri kanununa göre tüm kurumlar log kayıtlarını altı ay ile iki yıl arasında tutmak zorundadır. Bu kayıtlar gerekli görüldüğü taktirde yetkili merciler tarafından kullanılabilir. Birden fazla kişinin aynı interneti kullandığı durumlarda IP çıkış adresi aynı olacağı için müstehcenlik, fuhuş, çocukların cinsel istismarı ve kumar oynatmak için imkan ve yer sağlama gibi suçların kimler tarafından işlendiğinin tespit edilmesi için aynı kanun gereğince log tutmak zorunludur.

Kimlerden Loglama Hizmeti Alabilirim?

Şirketinizin veya kurumunuzun internet hizmeti verirken kanunen log tutma hizmetini firmamızdan temin edebilirsiniz. Tutulan logların resmi olarak mühürlü ve zaman damgalı bir şekilde bulut ortamındaki tutulur. Böylece veri kaybı vb. durumlar yaşanmaz. Üstelik yetkili makamlar istediğinde tek tuşla log kayıtlarını yetkili makamlara verebilirsiniz. Detaylar için iletişim kısmından görüşebiliriz.